Control
Per observar més de prop el control que es realitza per tal d’aconseguir la supervivència de les espècies autòctones i el control de les invasores, en fixarem en el “com?” d’aquest control en diferents àmbits d’actuació.
En Muntanyes
Aquest àmbit està més centrat de cara a les plantes, i quines plantes invasores han arribat a Catalunya. Per exemple l'aflorament de Cala Pedrosa està catalogat com a punt 355 dins l’inventari d’espais d’interès geològic de Catalunya i per això el control de les plantes invasores és important. A continuació podem observar les principals plantes invasores actuals:
Acanthus mollis
Procedència: Europa meridional |
Floració: Maig-Agost |
Reproducció: Per llavor i per rizoma |
Gestió: Retirada dels individus quan encara no han fructificat, per evitar la dispersió de les llavors |

Agave americana
Procedència: Sud-amèrica |
Floració: Març-Setembre |
Reproducció: Espècie rizomatosa amb capacitat d’arrelar-se a partir dels nusos de les tiges. Les tiges floten amb facilitat. També es reprodueix per llavor |
Gestió: Superfícies grans es recomana usar malles d’ombra/antigerminatives. Per petites extensions el mètode més efectiu és la retirada manual |

Ailanthus altissima
Procedència: Sud-àfrica |
Floració: Març- Juny |
Reproducció: Es multiplica molt ràpidament per reproducció vegetativa. Forma catifes molt atapeïdes que cobreixen grans superfícies, de manera que impedeix el desenvolupament d’espècies autòctones. |
Gestió: retirada manual. És important fer una restauració amb espècies autòctones. |

Arundo donax
Procedència: Est d’Àsia |
Floració: Juliol-Desembre |
Reproducció: Asexual a partir dels rizomes |
Gestió: Eliminació mecànica per petits rodals. Mètodes químics per grans extensions. |
Segons la Unió Mundial per a la Natura és una de les 100 espècies més invasores. |

Sòl no urbanitzable del sistema urbanístic
Observem ara, certes informacions relacionades amb la invasió d’espècies que tenen lloc en territori urbà:
- Els llocs amb finques a primera línia de mar tenen més abundància d’espècies al·lòctones que els llocs menys humanitzats.
- El principal focus d’introducció d’espècies invasores al medi natural a Palafrugell és a partir de la jardineria privada i de la mala gestió dels residus vegetals.
- Desconeixement per part de la ciutadania i dels professionals del sector de la jardineria dels impactes negatius de les espècies invasores sobre la flora autòctona.
- Ús d’espècies invasores en els enjardinaments públics augmenten la proliferació d’aquestes.

Mar Mediterrani
És la font de les nostres grans riqueses. Dóna nom al clima que fa de la nostra collita una de les més riques en hortalisses i fruiters a escala internacional, també a una dieta que és considerada com la més variada i beneficiosa, i les gents nascudes en les seves ribes compartim caràcter. És la Mediterrània, una influència que suscita una forma de vida i el mar que banya bona part del sud d'Europa.
També realçarem el fet que els romans el van nomenar 'Mare Nostrum' (el nostre mar), coneixedors de la seva riquesa natural. Pot presumir d'albergar en les seves aigües a milers d'animals, i cada un d'ells forma part del nostre ecosistema, per això hem de conscienciar i respectar el seu hàbitat
El mar però és també un important focus en l’avanç d’aquestes espècies invasores. El Mar Mediterrani és un dels mars amb més diversitat marina del planeta, per darrere de les aigües australianes, japoneses i xineses. Amb unes 17.000 espècies comptabilitzades fins avui en dia.
Hi ha dos factors principals per a aturar aquest avanç destructiu:
- Pesca sostenible: La gran diversitat d'espècies que habiten a la Mediterrània està amenaçada a causa de la sobrepesca. Les grans xarxes d'arrossegament danyen l'ecosistema marí, i la pesca sense control accelera la desaparició d'algunes varietats. Hi ha certes normatives a escala europeu que pretenen frenar aquest espoli mediambiental.
Una de les mesures que proposen des dels moviments per la preservació de la Mediterrània és fomentar la pesca artesanal, que ha estat la utilitzada tradicionalment. - Neteja Fons Marins: Los desperdicios son una de las mayores amenazas que sufre el mar Mediterráneo, por eso son numerosas las asociaciones que focalizan sus esfuerzos en la organización de eventos para limpiar sus aguas. Entre ellas, Clean up the Med, (Limpia el Mediterráneo) que se celebra anualmente a nivel internacional y reúne a grupos de voluntarios que se ofrecen a recoger las basuras en playas del litoral.

